top of page

Een goede mentor is goud waard. En het goud ligt voor het oprapen.

Ik gun iedereen een goede mentor. Naast de banden die ik met mijn familie en goede vrienden heb, kan ik me geen categorie relaties bedenken die meer voor me betekent. Er is iets magisch aan van een ander mogen leren en die magie wordt voor mij enorm versterkt door de onvoorwaardelijkheid waarmee de ander je iets leert.
1. Er zijn verschillende soorten mentoren

Op aanraden van Annette Dölle las ik het boek Good People van Anthony Tjan en sindsdien onderscheid ik voor mezelf drie soorten mentoren:


Masters of craft

Dit zijn mensen waar ik qua vakmanschap veel van kan en wil leren. Voor mij zijn dat goede ondernemers, adviseurs, sprekers en coaches.


Champions of your cause - ‘the people who have my back'

Dit zijn mensen waar ik tegenop kijk, die mij en mijn ontwikkeling steunen door er voor me te zijn als het nodig is. Soms door kritische vragen te stellen, soms door me gerust te stellen als ik op m’n bek ga en soms door te juichen als ik een overwinning boek.


Copilots

Dit zijn mensen die ongeveer op hetzelfde punt in hun carrière zijn. Voor mij zijn dit vooral jonge ondernemers. De lessen die ik van hen leer gaan vaak over de uitwisseling van ervaringen. 'Hoe pak jij x altijd aan?' Of 'wat zou je doen in geval y?'.


2. Je bepaalt samen hoe jullie relatie eruit ziet

Zie je elkaar iedere week, maand, seizoen of jaar? Ga je een uur koffie drinken, of de hele avond eten? Bel je elkaar tussendoor, of spreek je elkaar alleen tijdens jullie afspraken? Dat bepaal je samen.

Bij mij verschilt de vorm ook sterk per soort mentor. Met masters of craft heb ik vaak korter en zakelijker contact. Sommige champions of my cause zijn op den duur als familie gaan voelen en daar kan ik uren mee eten. Met copilots sta ik eerder in de kroeg, of ik bel ze even kort met een vraag.

Het is handig om van tevoren afspraken maken over wat je met anderen deelt over jullie gesprekken. Als je iemand gaat vertellen dat je bedrijf eigenlijk overhoop ligt en je niet weet wat je moet doen, dan is het wel handig om te weten wat de ander met die informatie doet. Andersom vertelt je mentor misschien over ervaringen die alleen voor jouw oren bedoeld zijn.


3. Lang leve het internet

Dankzij het internet hoeft jouw mentor niet eens te weten dat je ze jouw mentor is. Online vind je een schat aan interviews, podcasts, videos en artikelen waar je gratis en met één druk op de knop toegang hebt tot de ervaring en kennis van mensen waar je van wilt leren. Zo kun je voor je werkdag begint al een goed gesprek hebben gehad met Oprah en tijdens de afwas eens van Barack horen hoe hij omgaat met tegenslagen in zijn werk.


4. Zorg voor een win-win

Mijn ervaring is dat een mentor/mentee relatie alleen werkt als deze in balans is. Je mentor geeft jou natuurlijk zijn tijd en aandacht en dat is super lief. Als een mentor dit onbaatzuchtig doet, dan voelt het niet alsof je op je tenen moet lopen. Wanneer dit wel het geval is en je steeds bezig bent met hoe je veel bij de ander in het krijt staat, kun je je afvragen of de relatie wel in balans is. Natuurlijk is het goed om je dankbaarheid voor je mentors tijd en aandacht te uiten. Bijvoorbeeld door de lunch te betalen, een attent cadeau te geven of gewoon door regelmatig te zeggen hoe zeer je jullie gesprekken waardeert.


De kans is groot dat je mentor ook dingen van jou gaat leren. Jij kunt hem of haar namelijk een inkijkje geven in de belevingswereld van jouw generatie en sowieso kan ieder mens natuurlijk iets van een ander leren. Niks is mooier dan dit wederzijdse leren samen te vieren als een ultieme win-win. Als je mentor echter steeds (impliciet) benadrukt dat je hem of haar wel dankbaar moet zijn, dan heb ik één advies: rennen. De kans is dan namelijk groot dat je mentor eigenlijk iets van je wil en een ongelijk machtsframe neerlegt om dat te krijgen. En dat is manipulatie in zijn reinste vorm.


Bedenk maar eens: als jij iemand met minder ervaring iets leert, dan ben je toch blij als diegene het kan? De beloning zit ‘m voor jou dan in het zien van het succes van de ander. Als de ander dan naar je toekomt en je bedankt, dan zeg je: ‘nee joh, je hebt het zelf gedaan, ik wees je alleen maar even de weg’. Want het ging niet om jou.

Sowieso is het een goede vuistregel in het leven om mensen waar je buikpijn van krijgt te mijden, maar dat is extra het geval wanneer er een groot verschil in senioriteit en ervaring is tussen jou en de ander.


Heb jij al een mentor?

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page