19 jaar geleden noemden mijn ouders me Emma. Dat was in Duiven, daar werd ik geboren en ging ik naar de montessorischool.  Na de groep acht musical ging ik naar het gymnasium in Arnhem. 

Op beide scholen vond ik het plan dat leerkrachten voor me bedachten vaak niet zo’n goed idee. Ik gedij namelijk niet zo lekker bij ‘zo doet iedereen het altijd, dus moet jij het ook zo doen.’ Wat wel heel goed werkt voor mij is mijn eigen leerpad maken en  zelf situaties creëeren waarin ik met anderen kan leren. Zo ging ik vanaf mijn 15e de helft van de week naar het gymnasium en de helft van de week naar de universiteit. De dagen dat ik wel op school was, kon je me meestal niet vinden in het klaslokaal. Ik organiseerde dan namelijk evenementen om geld in te zamelen voor een goed doel, richtte een allerlei nieuwe clubjes op en organiseerde een onderwijsconferentie. Dat laatste deed ik, omdat me opviel dat ik al deze dingen alleen mocht omdat ik hoge cijfers haalde. Medeleerlingen met minder hoge cijfers kregen niet de kans om te groeien door vrijheid en verantwoordelijkheid. Dat leek me niet de bedoeling van school. En dat vind ik nog steeds niet de bedoeling van school. 

 

Veelgestelde vragen

Onderstaande vragen krijg ik met enige regelmaat. In plaats van steeds hetzelfde antwoord geven, leek het eens opschrijven me daarom makkelijker.

Denk je dat je ooit nog gaat studeren?
Misschien wel, misschien niet. Ik studeer op dit moment niet, omdat ik denk dat ik buiten een school of universiteit meer kan leren. Als ik het idee krijg dat ik iets beter op een school kan leren, dan is dat wat ik zal doen.

Heb je geen diploma nodig? 
Annette Dölle hielp me inzien dat een diploma garantie tot de deur is. Zo’n papiertje zegt namelijk iets over de skills en kennis die je op een bepaald moment in je leven had, maar het zegt weinig over het nu. Dingen vergeet en verleer je immers als je niet blijft oefenen. Belangrijk nog is dat de wereld en dus wat relevant is, verandert. Dus of ik een diploma nodig heb om te bewijzen wat ik nu kan? Volgens mij niet. Ik denk namelijk dat het werk dat ik veel korter geleden heb gedaan meer zegt over mijn capaciteiten nu. 

Vinden mensen het niet gek dat je zo jong bent?
Nee volgens mij niet. Of misschien ook wel, maar met die mensen werk ik dan meestal niet. Anders dan de factor tijd, is er volgens mij namelijk weinig verschil tussen oudere en jongere mensen. We zijn immers altijd allemaal aan het leren. Iemand die ouder is, heeft wel langer de tijd gehad om levenservaring op te doen. Desalniettemin, heb ik (net als jij) ervaringen die niemand anders heeft, omdat ieder levenspad uniek is. Bovendien kun je heel goed leren van de ervaringen van anderen. Door om hulp te vragen en je eigen ervaringen te delen bijvoorbeeld. Zo heb ik een netwerk vol ondernemers, coaches, schrijvers en sprekers  die ik regelmatig om hulp vraag.